2021. May 8. Saturday
All Coupons: 31 coupon
Available Coupons: 17 coupon
Available saving: 76000 HUF
Total saving: EU 10 + USD 150 + 23600 HUF
join now en
Kálmán Imre Emlékház | Trevinfo.com - QR Code Friendly
https://trevinfo.hu/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/0/cropped-1588865381.jpeg

Kálmán Imre Emlékház

5 Kálmán Imre sétány, Siófok 8600, Balaton, Hungary

Business Details

Kálmán Imre születésének 105. évfordulója alkalmából 1987. október 22-én múzeum nyílt Siófokon, a szülőházában. A világhírű operettkomponista Siófokon született 1882. október 24-én. Szülőháza a róla elnevezett sétányon áll. Az épületbe belépve a korabeli Siófok, a XIX. század hangulata érinti meg a látogatót. Nem véletlenül kerültek a régi képeslapok a bejárati folyosó falára, hiszen Siófok éppen a Kálmán Imre születésének idején kezdett jelentékeny fürdőhellyé válni.

A hajózás és vasút sokak számára tették könnyen megközelíthetővé a települést. Innentől kezdve a turizmus meghatározta Siófok mindennapjait és ezzel együtt a kereskedelem és a kultúra is fejlődésnek indult. A szülőház földszinti termeiben megtekinthető kiállítás bemutatja Kálmán Imrét, az embert, pályafutásának fontosabb állomásait és magánéletének érdekesebb történéseit. A kiállítás anyaga az elmúlt évtizedek során több, különös értéket képviselő tárggyal, dokumentummal bővült. Köszönhető ez a zeneszerző özvegyének Vera Kálmánnak (1910-1999), két gyermekének Yvonne-nak (1936-) és Charles-nak (1929-2015) és magyarországi rokonainak.

Az első teremben található a zeneszerző első saját zongorája, amit 16 évesen vásárolt, árát latin és görög nyelv oktatásával gyűjtötte össze. Bár használtan vette a hangszer, mégis el tudjuk képzelni, hogy mennyit kellett tanítani ahhoz, hogy az árát össze lehessen gyűjteni.

Az íróasztalon lévő német nyelvű visszaemlékezése a zeneakadémiai évekről szól, első soraiban olvasható, hogy Bartók Bélával együtt (bár nem egy évfolyamban) tanultak itt. A falon középen elhelyezett tároló a család zsidó származására utal. A karosszék és a csillár is eredeti darabok. A zongoraszék - Vilma nővérének unokája - Halperth János adományozása révén került a múzeumba. A kiállítás részeként látható Kálmán Imre mellszobra, melyet a neves párizsi szobrászművész, E. D. Minazzoli 1953-ban készített, carrarai márványból.
Categories:
Establishment year:
1987
Keywords:
company map
5 Kálmán Imre sétány, Siófok 8600, Balaton, Hungary

Coupons nearby

Partners

Map Location

Map Directions

BUSINESS REVIEWS

Add new

There are no reviews at the moment

All rights reserved! 2006-2021 Holaludjak.hu - Dunakartya.hu - Trevinfo.com


Please choose a language: